Een koudschuim matras kopen bij dé Slaapspecialist
Een koudschuim matras koop je natuurlijk bij Hendriksen. In onze showroom hebben wij een aantal koudschuim matrassen van onder andere Röwa. Daarnaast weten wij als geen ander dat deze koudschuim matrassen het beste tot zijn recht komen op een goed ondersteunende lattenbodem van Röwa of Swissflex. Op deze manier kunnen wij voor iedereen de beste ondersteuning bereiken. Wij informeren je graag en geven op een persoonlijke manier het beste advies voor jouw.
Wat is een koudschuim matras?
Koudschuim voor in matrassen is meestal een synthetisch polyurethaanschuim dat met het slabstockschuimproces gemaakt is. De term ‘koudschuim’ is afgeleid van de term ‘cold cure moulding’: schuim dat in niet verwarmde vormmallen wordt geproduceerd. De naam koudschuim betekent dus niet dat het matras koel blijft tijdens slapen. Maar de naam slaat op de manier van produceren.
Een koudschuim matras blijft dus niet koud of koel. Integendeel, het synthetische materiaal heeft weliswaar een open celstructuur waardoor er ventilatie optreedt maar in een warm vochtig klimaat, zoals tegenwoordig onze zomers, voelen de volledig koudschuim matrassen erg warm en vochtig aan. Dit komt omdat het synthetische polyurethaan geen vocht op kan nemen. Met andere woorden, als je transpiratievocht niet snel kan verdampen blijft je bed klam aanvoelen. Hetzelfde geld voor de onderkant van de matras. Je ziet dan ook vaak schimmelvorming als de koudschuim matrassen op een lattenbodem of boardbodem liggen en niet regelmatig gedraaid en gekeerd worden. Koudschuim in combinatie met pocketveren ventileert wel redelijk.
De nadelen van een koudschuim matras
Polyurethaan (PE) schuim wordt gemaakt van fossiele brandstoffen waarbij veel energie wordt gebruikt die ook weer afkomstig is van fossiele brandstoffen. Helaas lijdt dit gebruik van energie en hulpbronnen niet tot een duurzaam product of een lagere milieu-impact tijdens de levensduur. Integendeel zelfs, PE schuim is niet erg duurzaam en begint binnen enkele jaren af te breken, waarbij het een aanzienlijk deel van zijn massa verliest. Dit betekent dat PE matrassen veel sneller oncomfortabel worden dan natuurlatex of latex hybride matrassen. Voordeel van deze matrassen is wel dat ze “relatief” goedkoop zijn.
Certificering van koudschuim
Wil je een volledig koudschuim matras kopen let dan op de volgende punten. Er zijn vier verschillende kwaliteits certificaten.
Voor koudschuim en traagschuim is het CertiPUR certificaat het belangrijkste certificaat. Hiermee weet u zeker dat het product veilig is. En ook dat het in Europa gemaakt is. Het geregistreerde CertiPUR Label verwijst naar de veiligheid, de gezondheid en de milieuprestaties. Dit op het gebied van kwalitatief hoogwaardige (koud) schuimen. Alleen producenten die voldoen aan strikte eisen mogen gebruik maken van dit label. Hierbij gaat het om veiligheids-, gezondheids- en milieueisen
Het HygCen certificaat gegarandeerd dat matrassen volledig vrij zijn van giftige stoffen. Daarom is het een van de belangrijkste certificaten. Het is een belangrijk internationaal gerenommeerd testlab op het gebied van hygiëne en veiligheid. De deskundige testmethodologie biedt een bijdrage aan het gebied van kwaliteitsborging in heel Europa.
Öko-Tex textiel test op schadelijke stoffen en heeft meer dan 100 verschillende parameters. Zij gaan veel verder dan de wettelijke vereisten. De Europese Oko-TEX milieucertificering garandeert dat de materialen geen enkele schade aan de gezondheid van mensen kunnen toebrengen. Het is zelfs babyhuid vriendelijk.
Met dit label geeft een fabrikant aan dat zijn product voldoet aan de Europese eisen. Deze zijn van toepassing op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
Een goede koudschuim matras kopen
Naast dat de fabricage van synthetische schuimen slecht is voor het milieu, zijn ze naar onze mening niet voldoende punt elastisch. Dat houdt in dat de matrassen van koudschuim niet comfortabel genoeg zijn om lekker lang op je zij te kunnen slapen. Omdat de druk op schouders en heupen te hoog wordt en de doorbloeding van de huid verminderd krijgen je hersens de opdracht om te draaien zodat je spieren en gewrichten beter kunnen ontspannen. Maar als je veel moet draaien kom je niet in je diepe slaap en rust je dus veel minder goed uit. Koudschuim matrassen worden duurzamer en comfortabeler als er schonere materialen doorheen worden gemengd. Zoals bijvoorbeeld Soja olie. Dit wordt gedaan bij de schuim matrassen van Röwa. Röwa past ook hele goede profileringen toe in de toplagen, bij de schouders en bij de heupen. Waardoor dit wel goede comfortabele en duurzame matrassen zijn.
Pocketveer matras met koudschuim of traagschuim kopen
Ook voor alle pocketveer matrassen die afgedekt zijn met het synthetisch polyurethaanschuim geldt natuurlijk alles wat hierboven is geschreven. Echter zorgen de pocketveren er wel voor dat de matrassen beter ventileren. De combinatie van goede gezoneerde pockets met duurzame, gecertificeerde en gemengde schuimen, leveren enkele hele comfortabele en goed ondersteunende matrassen op. Zoals van Röwa, Perzona en gaaaap.
Koudschuim matras advies bij de Slaapspecialist in Dordrecht
Heb je nog meer vragen, we beantwoorden ze graag en geven het beste advies, zo slaap je altijd op een matras die het beste bij jou past. Ervaar in alle rust ons complete assortiment aan boxsprings, bedden, matrassen en topmatrassen. In onze showroom hebben wij een ruime keuze.
Een koudschuim matras kopen doe je bij dé Slaapspecialist van Dordrecht. Kom langs in onze winkel of maak een afspraak. Slaapspecialist Hendriksen is niet alleen dé beddenspeciaalzaak van Dordrecht, maar ook van Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Hendrik Ido Ambacht.