Hoe vaak moet je je bed verschonen

Slaaptips

Hoe vaak moet je je bed verschonen

Een fris bed is essentieel voor een goede nachtrust; maar hoe vaak verschoon jij je bed? In dit artikel neem ik je mee in het belang van een schoon bed en hoe vaak je je bed moet verschonen.

Het belang van een schoon bed

Een schoon bed is om meerdere redenen van belang; We houden van schoon en fris beddengoed. Wetende dat het bed schoon is geeft dat gemoedsrust, meer ontspanning en daarmee een betere nachtrust. In schoon gewassen beddengoed zitten geen bacteriën, huisstofmijten of schimmels waar je eventueel irritaties van zou kunnen krijgen. Schoon beddengoed is de beste bescherming voor je matras, hoofdkussen en dekbed tegen bacteriën en huisstofmijten.

 

Schoon en fris beddengoed

Ten eerste omdat de meeste mensen het fijn vinden om in een schoon en fris gewassen bed te stappen. Wist je dat de meerderheid van de mensen schone lakens verkiest boven seks!! Uit een online enquête met de vraag: Wat verkies je: een schoon bed of sex? verkoos 53 procent de frisheid van net gewassen lakens. Waarom koesteren we zo’n voorliefde voor fris gewassen beddengoed? ‘’Die schone lakens en frisse geur bieden een gevoel van comfort’’ legde slaaponderzoeker Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam uit. ‘’Je kunt je dan vollediger ontspannen. En ontspanning leidt tot betere nachtrust.’’

 

Bacteriën en huisstofmijt

De tweede reden is om je matras, kussen en dekbed te beschermen. Iedereen transpireert snachts, de een wat meer dan de ander, maar gemiddeld is dat 0,2 L per nacht. (ca. 70 liter per jaar) Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de materialen die in je matras, kussen en dekbed zitten. Hoe meer synthetische materialen, des te meer het gaat “broeien” als je slaapt en je meer gaat transpireren. Met het transpiratievocht komen er ook miljoenen dode huidcellen in je bed terecht, tel daar de cosmetica- en shampooresten, haren en speeksel bij op en je hebt genoeg voedsel in je bed waar bacteriën zich vervolgens te goed aan doen. Niet bepaald fris dus. Omdat het in je bed ook vaak lekker warm wordt, groeit dit met de tijd uit tot een broedplaats. ‘’Wat bacteriën betreft, zijn het vooral huidbacteriën die op je lakens achterblijven en zich voeden met je zweet’’ legt Hermie Harmsen, universitair hoofddocent medische microbiologie aan de Universiteit van Groningen, uit. ‘’Bacteriën kunnen overal gedijen, maar ze gedijen niet goed in droge omstandigheden. Maar bacteriën zijn niet de enige organismen die zich in je bed nestelen. Huisstofmijten gedijen goed op de huidschilfers die je elke nacht verliest en verblijven maar al te graag tussen jouw lakens, waar ze eitjes leggen en hun behoefte doen. Het goede (of slechte) nieuws? In je bed leven ook schimmels, die zich voeden met deze uitwerpselen. Tegenwoordig zijn veel mensen allergisch voor de poep van de huisstofmijt. Dan kun je last krijgen van niezen, jeukende ogen of ademhalingsproblemen.

 

Bescherming van je matras, kussen en dekbed

Wat je natuurlijk niet wil is dat al die bacteriën en huisstofmijten in je matras, kussen of dekbed gaan zitten. Want daar krijg je ze veel lastiger of helemaal niet meer uit. Vandaar dat het belangrijk is om een goede molton te gebruiken om je matras en om je kussen. De dekbedden met het label NOMITE zijn zelfs zo dicht geweven en behandeld dat er geen mijten meer in het dekbed kunnen kruipen.

Tips voor het wassen en verschonen van je bed

Met de wetenschap van wat er allemaal in je bed leeft, is het toch een geruststellende gedachte om je beddengoed regelmatig te wassen. Maar hoe vaak moet je je bed eigenlijk verschonen? Dat blijft een persoonlijke keuze, want er is geen wetenschappelijk bewijs dat je slechter slaapt in een vies bed. En echt ziek zul je niet worden van vuil beddengoed. Ook niet als je je bed maar eens per maand verschoont. Maar het voelt toch niet erg fris aan. Zeker niet als je huisdieren bij je in bed slapen, in warme zomerweken, als je koorts hebt gehad of als je regelmatig nieuwe bedpartners hebt. In die gevallen is het toch verstandig om minstens eens in de week je beddengoed te wassen.

 

Als we kijken naar hoe vaak Nederlanders beddengoed gemiddeld in de was gooien. Hier is onderzoek naar gedaan met behulp van het Hart van Nederland-testpanel*. Wat blijkt? Bijna de helft (46 procent) verschoont hun bed één keer in de week. Daarna komt de groep die dat eens per twee weken doet (38 procent). Één op de tien mensen doet het eens per maand, en niemand doet het dagelijks. En dan zijn er nog uitzonderingen: 2 procent van de ondervraagden doet het (slechts) meerdere keren per jaar, 4 procent meerdere keren per week.

Hoe vaak was je je beddengoed

Je verschoond één keer per week je bed;

  1. Als je ziek in bed hebt gelegen, je wast dan op 60 graden
  2. Als er huisdieren in je bed slapen, wassen op 60 graden
  3. Warme zomerse nachten, wassen op 60 graden
  4. Wisselende bedpartners, wassen op 60 graden
  5. Als je last hebt van huisstofmijten, wassen op 60 graden

 

Je wast eens in de twee weken je bed; Bij normaal gebruik van je bed, wassen op 40 graden

Je matras en kussen moltons kunnen eens in de 4 weken gewassen worden, wassen op 95 graden

Slaap vanavond nog in een schoon bed!

Het is een vervelend klusje, je bed verschonen. Alles van je bed afhalen. In je wasmachine stoppen. Laten drogen. En je bed weer opmaken. Maar het is het waard!, je bed gaat langer mee en je slaapt er beter van. Goed slapen is voor ieder mens belangrijk. Goed slapen begint natuurlijk met lekker en goed ondersteund liggen. Zodat wanneer je helemaal ontspant in je slaap, je gewrichten, spieren en bloedsomloop niet in de knel komen. Een matras en kussen die bij je lichaamsbouw passen is wel een eerste vereiste. Ook een goed isolerend en ventilerende dekbed draagt bij aan de kwaliteit van je nachtrust. Het beddengoed voor je matras, kussen en dekbed, is ook heel belangrijk voor je nachtrust en de bescherming van je bed. Het beddengoed moet goed passen, zo min mogelijk synthetisch zijn en regelmatig gewassen kunnen worden, zonder dat het krimpt. Als je dit leest in de ochtend, kan je vandaag nog je bed verschonen en vanavond in een schoon bed slapen.

Laatste berichten

Collectie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Merken