Slaaptips
Huisstofmijt vooral in je matras. Wat doe je eraan?
Meer dan anderhalf miljoen huisstofmijten houden ons elke nacht gezelschap. Dat klinkt niet alleen vies, maar is ook slecht voor je gezondheid. De combinatie mijt en stof veroorzaakt bij steeds meer mensen een allergische reactie. De huisstofmijt leeft het hele jaar door in je huis, maar in warme klamme zomermaanden kun je er extra veel last van hebben. Een huisstofmijt is ongeveer een halve millimeter groot en voed zich met huidschilfers van mens en dier. Ze worden ook wel huismijten, stofmijten of gewoon mijten genoemd. Hoewel huissofmijt door het hele huis kan zitten, is de slaapkamer en vooral je matras favoriet. Het is er warm, donker en vochtig en er is een overvloed aan voedsel te vinden. Huisstofmijt houdt van temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent.
Waarom heb je last van huisstofmijt in bed?
De gemiddelde levenscyclus van een mannelijke huisstofmijt is tussen de 10 en 19 dagen, een vrouwelijke huisstofmijt kan tot 70 dagen leven. Gedurende die dagen legt het vrouwtje 25 tot 30 eieren. Behalve met seks en eten zijn huisstofmijten verder met name bezig met poepen. Het is die ontlasting waar sommige mensen allergisch voor zijn. De uitwerpselen van een huisstofmijt drogen na een tijdje op en vallen uit elkaar. Wanneer deze allergenen in contact komen met de huid of worden ingeademd, dan kun je klachten krijgen. Veel voorkomende symptomen van huisstofmijt allergie zijn hoesten, eczeem, niezen en tranende ogen. Doordat huisstofmijt zich graag in en rondom het bed begeven, is de allergische reactie ‘s nachts vaak heftiger dan overdag.
Wat kan je doen tegen huisstofmijt in bed?
Heb je last van een huisstofmijt allergie dan is het belangrijk om je bed goed schoon te houden. Denk daarbij aan het verschonen van je beddengod, het liefst iedere week, en je beddengoed wassen op hoge temperatuur. Hieronder staan vier handige tips op een rij.
- Ventileren Doe dit regelmatig, twee keer per dag, of contstant
- Wassen Was moltons, hoeslakens, dekbedovertrekken en kussenslopen op 60 graden
- Openslaan Sla het dekbed ‘open’ als je uit bed gaat
- Stofzuigen Doe dit minimaal 1 keer in de week en maak gladde vloeren schoon met een vochtige doek
Je matras heeft niet het eeuwige leven
Een goed matras kan wel acht tot twaalf jaar meegaan. De levensduur hangt natuurlijk sterk af van de materialen in de matras, de bedbodem, je lichaamsgewicht, transpireer je veel, kan je je matras draaien en keren en gebruik je een goede molton. Uit onderzoek blijkt dat er heel veel mensen slapen op matrassen van 20 tot 30 jaar oud. Behalve dat je matras dan is uitgedroogd en geen vorm en veerkracht meer heeft, is dit ook enorm onhygiënisch. Zelfs het beste matras raakt na een aantal jaren intensief gebruik versleten. Het ligcomfort, de ondersteuning en veerkracht worden gewoonweg minder goed, de ondersteuning gaat achteruit en ongemerkt krijg je problemen met slapen, je rug, schouders, nek en heupen. Let wel, de meeste mensen gaan pas opzoek naar een nieuw matras als zij fysieke klachten krijgen en daardoor minder lekker slapen! Voel je je minder fit en energiek dan je gewend bent, misschien is het de hoogste tijd om je matras te vervangen. De oude beter niet “doorschuiven”naar de kinderen
Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste nieuwe matras? Kom gerust langs in onze winkel of maak een afspraak met één van onze specialisten. Wij helpen je graag met het vinden van het juiste nieuwe matras, want jouw slaap verdient onze aandacht.