Levensduur matras

Matrassen

Hoelang gaat een matras mee? Dit is de levensduur

Een goede nachtrust begint bij de basis: een kwalitatief matras. Maar hoelang gaat een matras eigenlijk mee? In deze blog duiken we in de levensduur van verschillende soorten matrassen en verkennen we signalen die aangeven wanneer het tijd is voor vervanging. Van de impact van dagelijks gebruik op de duurzaamheid tot tips voor het verlengen van de levensduur van jouw matras, we behandelen alles wat je moet weten om je slaapcomfort te maximaliseren. Ontdek hoe je de tekenen van slijtage herkent en maak een geïnformeerde beslissing over wanneer je jouw matras moet vervangen voor een goede nachtrust.

Waarom moet je je matras vervangen?

1. Slijtage en minder ondersteuning;

Het vervangen van je matras is cruciaal voor zowel je gezondheid als je comfort tijdens het slapen. Na verloop van tijd verliest een matras zijn ondersteunende eigenschappen, wat kan leiden tot nek en rugklachten. 

 

2. Vervangen vanuit hygiënisch oogpunt; 

Huisstofmijten, transpiratievocht en huidschilfers kruipen in je matras wat niet bepaald hygiënisch is. Na gemiddeld 8 jaar is neemt je matras minder goed vocht op, en kan er schimmelvorming ontstaan. In combinatie met huidschilfers en stof is dit de ideale voedingsbodem voor huisstofmijten, die voor astmatische klachten kunnen zorgen.

 

3. Verandering in lichaamsgewicht of slaaphouding; 

Naast de minder wordende ondersteuning en hygiene kan een matras ook toe zijn aan vervanging wanneer er verandering is in lichaamsgewicht of slaaphouding. Een matras kan dan opeens niet meer bij je passen waardoor je niet fijn kunt slapen. 

De gemiddelde levensduur van een matras

De gemiddelde levensduur van een matras ligt tussen de 8 en 12 jaar. Na deze periode wordt de ondersteunende werking van je matras minder. De levensduur van je matras is afhankelijk van een aantal factoren, zo zit er veel verschil in opbouw van een matras, materiaal en kwaliteit. Maar ook het gebruik en onderhoud van je matras hebben in invloed op de levensduur. Verschoon je regelmatig je beddengoed, en laat je je matras dan ook even luchten? Heb je een keerbaar matras, wordt deze dan ook regelmatig gedraaid en gekeerd? Al deze factoren zijn van invloed op de levensduur van je matras. 

Signalen dat je matras aan vervanging toe is

Er zijn een aantal duidelijke signalen waaraan je kan herkennen dat je matras toe is aan vervanging. Dit gaat om uiterlijke kenmerken, maar ook voelbare kenmerken.

 

Ten eerste; is kuilvorming in je matras een makkelijk teken dat het tijd is voor een nieuwe. Leg je matras op de grond om uit te sluiten dat het door de matrasbodem komt. Kuilvorming in je matras in een zichtbaar kenmerk, maar is ook voelbaar en kan lijden tot rugklachten. Zie of voel je een kuil, en heb je het idee dat je in een hangmat ligt? Tijd voor een nieuwe.

 

Ook kan het zijn; dat je in de loop der tijd meer last hebt gekregen van allergische of astmatische reacties. Dit komt doordat je matras verzadigd is met transpiratievocht, huidschilfers en stof, de ideale voedingsbodem voor huisstofmijten.

 

Daarnaast; wijzen gele vlekken in de matrastijk er ook op dat het tijd wordt voor een nieuwe matras. 

Hoe verleng je de levensduur van je matras?

De levensduur van je matras verlengen kan op verschillende manieren. Denk in eerste instantie na over de hardheid van je matras bij de aanschaf. Ben je zwaarder en kies je een heel zacht matras, zal deze eerder op zijn dan wanneer je kiest voor een iets steviger matras. Kies dus vooral een hardheid die past bij je lichaamsgewicht en slaaphouding. Verleng de levensduur van je matras door deze, als dat kan, regelmatig te draaien en te keren. Het matras wordt op alle mogelijke manieren beslapen waardoor deze veel regelmatiger en rustiger slijt. Draai en keer je matras bij voorkeur vier keer per jaar. Naast draaien en keren is het verschonen van beddengoed ook onderhoud van je matras. Gebruik bij voorkeur altijd een matrasmolton, de beschermer van je matras. Door de beschermende molton regelmatig in de was te doen houd je huidschilfers, transpiratievocht en mijten zoveel mogelijk buiten je matras. Het matras blijft langer schoon en de materialen in de matras zullen minder hard slijten. Daarnaast is het gebruik van een juiste bedbodem ook van belang voor de levensduur van je matras. Kies dus altijd een passende bedbodem bij je matras. 

Conclusie: Het juiste moment voor een nieuw matras

De keuze voor de aanschaf van een nieuw matras is niet alleen vanwege de leeftijd, het comfort of vanuit hygiënisch oogpunt, het is een investering in je gezondheid. Een goede nachtrust op een ondersteunend matras kan wonderen doen  voor je fysieke en mentale welzijn. Door de tekenenen van slijtage te herkennen, vervang je je matras tijdig en zorg je voor een optimale slaapomgeving. Onthoud dat een matras de fundering is van een goede, en herstellende slaap. Maak de keuze voor vernieuwing dus niet alleen op basis van leeftijd, maar ook op hoe je slaapt en hoe dat voelt. 

Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste matras? Kom gerust langs in onze winkel of maak een afspraak met één van onze specialisten. Wij helpen je graag met het vinden van het juiste nieuwe matras, want jouw slaap verdient onze aandacht.

Laatste berichten

Collectie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Merken