Welk dekbed kiezen

Slaaptips

Welk dekbed past bij mij?

Zo maak je de beste keuze

Slaap is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed kan een wereld van verschil maken in de kwaliteit van onze nachtrust. Een goed dekbed biedt niet alleen comfort, maar speelt ook een cruciale rol in de regulatie van onze lichaamstemperatuur en het bevorderen van een diepere, meer herstellende slaap. Met zoveel verschillende materialen, diktes en soorten op de markt kan het echter een uitdaging zijn om de juiste keuze te maken. Of je nu een koude slaper bent, allergieën hebt of gewoon op zoek bent naar het ultieme comfort, het kiezen van het perfecte dekbed is een belangrijke stap naar een betere slaapervaring. Laten we eens kijken naar de factoren die je in overweging moet nemen en hoe je de juiste keuze kunt maken voor jouw behoeften.

1. Materialen van dekbedden: wat zijn de opties?

De meest voorkomende materialen voor dekbedden zijn wol, dons en synthetische vullingen. Iedere vulling heeft andere eigenschappen, voor en nadelen en reageert anders op temperatuur. Hieronder geven we een overzicht van de materialen met hun eigenschappen.

Eigenschappen
Dons
Wol
Synthetisch
Isolatie
Uitstekend, lichte en warme isolatie.
Zeer goed, houd warmte vast.
Goed, maar minder dan wol en dons.
Vochtregulatie
Goede vochtregulatie, minder dan wol. Icm Vital Finish neemt het dekbed beter vocht op en staat dit af.
Absorbeert erg goed, uitstekende antitransparant, en ademt het vocht als het ware ook weer uit.
Laat transpiratievocht minder goed door waardoor het zweterig aan voelt.
Duurzaamheid
Kan variëren, onze kwalitatief goede dons is duurzaam.
Erg duurzaam, verlaagt CO2 gehalte in de lucht, 100% recyclebaar, schapenwol is een natuurlijke klimaatverbeteraar.
Minder duurzaam dan natuurlijke materialen.
Voordelen
De betere dekbedden zijn licht van gewicht en hebben geen invloed op huismijtallergieën
Wol reguleert van nature de temperatuur en hoeveelheid vocht waardoor schimmels geen kans krijgen. Wol werkt brandvertragend.
Wasbaar, goedkoper dan wol en dons.
Nadelen
De kwalitatief betere dons dekbedden zijn kostbaarder dan wol.
Zwaarder dan dons.
Bij niet tijdig wassen, voedingsbodem voor huisstofmijten.

2. Warmteklassen: welk dekbed voor welk seizoen?

Warmteklassen zijn classificaties die de isolerende eigenschappen van dekbedden aangeven. Ze variëren meestal van klasse 1, het warmste ookwel winterdekbed, tot klasse 4, het koelste ookwel zomerdekbed.

 

  • Klasse 1: Voor de koudste wintermaanden, biedt maximale warmte en comfort.
  • Klasse 2: Geschikt voor de winter, maar ook voor frissere zomernachten.
  • Klasse 3: Perfect voor het voor- en najaar, en voor mensen die het niet te warm willen.
  • Klasse 4: Aanbevolen voor de zomer, licht en ademend voor warme nachten.

 

Afhankelijk van materiaal in het dekbed kies je voor een jaar rond gebruik een klasse 2 of een 4 seizoenen dekbed. Bij een kwalitatief goede ganzendons is een warmteklasse 2 ideaal voor het hele jaar door. De wollen dekbedden zijn verkrijgbaar in 4 seizoenen en all year dekbedden.

3. Het 4-seizoenen dekbed: flexibiliteit voor elk klimaat

Een 4-seizoenen dekbed biedt veelzijdigheid door uit twee delen te bestaan: een licht zomerdeel en een warmer herfstdeel. Dit maakt het eenvoudig om het dekbed aan te passen aan veranderende temperaturen, zodat je altijd comfortabel kunt slapen. In de warmere maanden gebruik je alleen het zomerdeel, terwijl je in de koudere maanden beide delen samenvoegt voor extra warmte. 4-seizoenen dekbedden zie je vaak bij synthetische materialen en wol. Bij een kwalitatief goede dons kies je voor een warmteklassen 2 om het hele jaar door comfort te hebben.

4. Welke maat dekbed heb je nodig?

Bij het kiezen van de juiste maat dekbed is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van je bed en je persoonlijke voorkeur. Dekbedden zijn er in breedte maten 140, 200, 240 en 260 cm en in lengte maten 200 en 220 cm.

 

Het eenpersoonsdekbed is 140 breed en 200 of 220 cm lang, hiervan kun je er ook twee naast elkaar gebruiken voor een tweepersoons bed. Op een twijfelaar of klein tweepersoons bed gebruik je een dekbed van 200 breed en 200 of 220 cm lang. Bedden van 180 cm breed worden vaak gecombineerd met een dekbed van 240×200 of 220 cm. Daarnaast zijn er nog extra grote dekbedden van 260 cm breed die gebruikt kunnen worden voor extra grote bedden van 200×200 cm.

 

Zorg ervoor dat het dekbed aan beide zijden minstens 20 tot 30 cm overhangt, zodat je voldoende bedekking hebt. Als je graag veel ruimte wilt, kies dan voor een grotere maat.

5. Allergieën en onderhoud: kies een hypoallergeen dekbed

Een allergie voor dons of wol op zich bestaat niet. Mensen zijn allergisch voor de uitwerpselen van de huismijt, niet voor de vulmaterialen dons, wol of synthetisch. Als je gevoelig bent voor huisstofmijten kun je kiezen voor een donzen, wollen of synthetisch dekbed. 

 

Synthetische dekbedden kunnen gewassen worden waardoor deze antiallergisch zijn. Maar niets is zo fijn als een synthetisch dekbed voor huisstofmijten om zich te nestelen, het is dus echt van belang om dit soort dekbedden regelmatig te wassen. De natuurlijke vulmaterialen zoals wol en dons zijn van nature huismijt werend en kunnen verschillende finishes en tijken hebben die ervoor zorgen dat huismijten geen schijn van kans maken. Het Nomite Label staat garant voor dat het dekbed geschikt is voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. 

Misschien past dit dekbed bij jou?

Laatste berichten

Merken