Kussens

De ultieme gids voor het kiezen van het beste hoofdkussen dat bij je past

Goed slapen begint natuurlijk met lekker liggen. Met lekker bedoelen we, comfortabel en goed ondersteund. Omdat te bereiken is een goed hoofdkussen van groot belang. Maar wat zijn goede hoofdkussens en welk kussen is het beste hoofdkussen voor jou. Een goed hoofdkussen zorgt voor een gezonde en comfortabele nachtrust. Het beste hoofdkussen voor jou zorgt ervoor dat je rustiger en dieper slaapt. Daardoor draagt het direct bij aan de kwaliteit van je slaap en daarmee ook aan je algemeen welzijn. Hierover verderop meer.

Waarom het juiste hoofdkussen cruciaal is voor een goede nachtrust

Een rustige diepe slaap, draagt bij aan de kwaliteit van je slaap. Daarbij ook aan de kwaliteit van je dag. Een goed passend hoofdkussen is daarom ook cruciaal voor de kwaliteit van je nachtrust. Want als iets je rustige diepe slaap kan verstoren is het wel een kussen wat niet past bij je lichaamsbouw of je slaaphouding. Als een kussen niet bij je past komt er onbewust (want je slaapt) een beetje spanning op je spieren, pezen en wervels van je nek. Je lichaam wil van die spanning af en geeft aan dat er iets verandert moet worden. Onbewust wordt daardoor je diepe slaap verstoord. Slaap je dwars door die signalen heen en blijf je wel in je diepe slaap, dan wordt je waarschijnlijk wakker met een zere nek.

De verschillende soorten hoofdkussens ontcijferd

Er zijn heel veel verschillende kussens, verschillende modellen, vullingen, afmetingen, en hoezen. Het belangrijkste is de vulling. Om het eenvoudig te houden zijn er maar 2 hoofdgroepen, hoofdkussens met een losse vulling en hoofdkussens met een vaste vorm. Van beide zijn er honderden varianten, het is onmogelijk om elke variant te beschrijven.  Voordeel van de losse vulling kussens is dat ze meestal lekker zacht zijn. En dat je ze kan aanpassen aan je slaaphouding. Nadeel is dat de vulling vrij snel verschuift, waardoor je 30 minuten na in slaap vallen en je verandering van houding het kussen eigenlijk niet meer de steun geeft die je nodig hebt. Voordeel van het vaste vorm kussen is dat dit gedurende de nacht altijd dezelfde vorm behoud en daardoor ook de hele nacht goede steun geeft. Nadeel van de vaste vorm kussens is dat ze vaak afwijkende afmetingen hebben.  

De beste hoofdkussens voor verschillende slaaphoudingen

Als je bedenkt dat we tijdens onze slaap gemiddeld 20 keer van houding veranderen, begrijp je wel dat een kussen voor alleen een buikslaper of rugslaper niet bestaat. Feit is ook dat 80% van alle mensen meer dan 80% van de nacht op hun zij slapen. Buikslapen is sowieso al slecht voor je nek, want je nek staat altijd onder spanning. En als je dan ook nog op een kussen gaat liggen wordt die spanning alleen maar groter.Buikslapers daarom het liefste geen kussen of een heel dun kussen. Zijslapers op een zacht kussen met een vaste vorm. De hoogte van dit kussen is afhankelijk van je schouderbreedte en de hardheid van je bed.

Hoe kies je een hoofdkussen dat past bij jouw lichaamsbouw?

Om het kussen te vinden wat het beste bij je past, zijn er 3 dingen van belang:

 

  • de hardheid van je bed
  • je schouderbreedte 
  • je slaaphouding. 

 

Zoals hiervoor besproken is de zijligging de meest voorkomende slaaphouding. Als je op je zij ligt moet een kussen de ruimte tussen je oor en de matras zodanig opvullen dat als je ontspannen ligt, je rugwervels en je nekwervels recht liggen. Ook de hardheid van je bed bepaalt de hoogte van je kussen. Hoe harder je bed, des te hoger je kussen moet zijn. En andersom, want heb je een goede schouderzone in je matras (heel belangrijk) dan zakt je schouder beter weg, heb je minder last van drukpunten en minder last van schouder en nekklachten, maar dan moet ook je kussen wat lager zijn.  

Speciale overwegingen: hoofdkussens voor gezondheidsklachten

Wij vinden gezondheid heel belangrijk, was het maar waar dat je met een goed kussen wat bij je past weer gezond zou zijn. Blijvende nekklachten ontstaan zelden door een verkeerd kussen. Wat wel vaak gebeurd is dat je ‘s nachts of ’s morgens vroeg wakker wordt met een pijnlijke nek. In dat geval heb je of een verkeerd kussen of verkeerd op je kussen gelegen. 

Dit verstoort de kwaliteit van je nachtrust en daarmee je stemming overdag. Er zijn talloze kussens die zichzelf het label gezondheidskussen, ergonomisch kussen of zelfs orthopedisch kussen noemen. Helaas geven deze kussens vaak maar in één bepaalde lighouding de juiste steun. En zoals al eerder gezegd, gemiddeld veranderen we 20 keer per nacht van slaaphouding. Het is dus van belang dat je een kussen op meerdere houdingen test. 

Onderhoud en levensduur van hoofdkussens

Als je eenmaal het juiste kussen hebt gevonden, wil je natuurlijk ook dat het goed blijft. Een goed kussen gaat tussen de 4 en 6 jaar mee. Om zolang mogelijk profijt te hebben van een goed kussen adviseren wij altijd een kussenmolton. Deze moltons vangen het transpiratievocht op en daardoor behoud de kussenvulling langer zijn veerkracht. Soms kun je een kussen ook wassen. Sowieso de synthetische kussens, maar ook de veren of dons kussens. Wij zijn daar geen voorstander van, het wassen is meestal niet het probleem maar het goed drogen wel. Blijven de veertjes of de donsjes aan elkaar geplakt dan ligt het kussen niet meer zo lekker. 

Kinderen en hoofdkussens: een speciale aandacht

Wanneer geef je een kind zijn eerste kussen? Kinderen kunnen wel tot 4 of 5 jaar zonder kussen slapen. Willen ze eerder een kussen dan is een zo laag mogelijk kussen het beste. Ook het eerste kussen op 4 of 5 jarige leeftijd mag niet te hoog zijn. De schouders van kinderen zijn smal, een laag kussen is meestal voldoende. Een kussen waar je vulling uit kan halen is een prima eerste kussen. Dat kan bij synthetische bolletjes, wolbolletjes of Kapok. In het begin kun je 2/3 van de vulling eruit halen en vervolgens het kussen mee laten groeien met het kind.

Dus welk kussen past bij mij? Een vergelijking en review

Onze latex kussens van het merk gaaaap vinden heel veel mensen een erg prettig kussen. De kussens zijn gemaakt van een soepel zachte latex, verkrijgbaar in 5 verschillende diktes. Voor elke schouderbreedte is er wel een kussen. De geprofileerde latex kern geeft in elke slaaphouding (behalve op de buik) goede ondersteuning voor de nek. De latex kern zit in een zachte elastische en wasbare hoes. 

Voor het beste advies kom je langs in onze winkel of maak je een afspraak via ons afspraakformulier. Wij helpen je graag met het vinden van het juiste hoofdkussen, want jouw slaap verdient onze aandacht.

Laatste berichten

Merken