Topmatrassen

Levensduur van een topper, wanneer is het tijd voor een nieuwe?

Topmatras, ook wel topper genoemd, is een extra toevoeging aan het bed. Het biedt extra comfort en kan de levensduur van het matras verlengen. Maar hoe lang gaat zo’n topper eigenlijk mee? Laten we samen duiken in de wereld van toppers om te ontdekken hoe je de levensduur ervan optimaal kunt benutten!

Wat is een topper of topmatras?

Voordat we in de levensduur van een topmatras duiken, eerst even dit: wat is een topper precies? Een topper is een dun matras, tussen de 5 en 12 centimeter dat bovenop het gewone matras wordt geplaatst. Het biedt extra comfort en kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals koudschuim, traagschuim, latex en natuurlatex. Een topper biedt over het algemeen geen extra ondersteuning, maar dient alleen als extra zachte afdeklaag.

Hoe lang gaat een topper mee?

Op de vraag: hoelang gaat een topper mee? is niet één antwoord. Gemiddeld gaat een topmatras tussen de 4 en 6 jaar mee. Dit is afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit van de topper, het lichaamsgewicht van de persoon die erop slaapt en hoeveel iemand transpireert. Heb je een dunne koudschuim topmatras die niet gedraaid en gekeerd wordt zal deze minder lang meegaan dan wanneer je slaapt op een 12 cm dikke natuurlatex topmatras die wel gedraaid wordt.

Factoren die de levensduur van een topper beïnvloeden

De levensduur van een topmatras hangt daarnaast ook af van het ‘onderhoud’. Je kunt ervoor kiezen om een beschermende molton te gebruiken onder het hoeslaken. Door deze twee regelmatig, bij voorkeur één keer perk week, te verschonen blijft je topmatras ook fris. Transpiratievocht en huidschilfers hebben effect op het schuim van de topper. Daarnaast is het van belang om je topper regelmatig te draaien en te keren voor een gelijkmatige slijtage. Ook heeft lichaamsgewicht invloed op de levensduur van de topmatras. Ben je wat zwaarder dan zal de topper sneller slijten dan wanneer je lichter van gewicht bent.

Tekenen dat je topper toe is aan vervanging

Of de topper toe is aan vervanging kun je zien of merken aan verschillende punten. Kuilvorming is één van de eenvoudigste kenmerken om te zien dat je topper toe is aan vervanging. De veerkracht van het schuim verdwijnt langzaam waardoor de kuil ontstaat, dit komt door transpiratievocht en slijtage door lichaamsgewicht. De topper ligt hierdoor minder comfortabel en kan zelfs zorgen voor rugklachten. Daarnaast is het vanuit hygiënisch oogpunt ook verstandig om de topper af en toe te vervangen. Gele vlekken, een nare geur of zelfs schimmels wijzen erop dat het tijd is voor een nieuwe topmatras. Eigenlijk ben je dan al te laat, vervang je topper optijd!

Tips voor een langere levensduur van je topper

Hieronder geven we enkele tips om de levensduur van je topper optimaal te benutten en te verlengen. Zo geniet je extra lang van jouw comfortabele topmatras.

 

  1. Je topmatras moet regelmatig gedraaid en gekeerd worden om de levensduur te verlengen. Op deze manier wordt de topper op iedere manier beslapen en slijt deze minder snel, dus minder snel kuilvorming. Daarnaast kan het geabsorbeerde tranpiratievocht makkelijker aan de lucht worden afgegeven. Draai en keer de topmatras minimaal 4 keer per jaar, met het seizoen, maar liever nog iedere maand.

 

  1. Om de levensduur van je topmatras optimaal te benutten gebruik je een toppermolton en hoeslaken. De toppermolton is de eerste en beschermende laag die je gebruikt bij het opmaken van je bed. Daarna komt het topperhoeslaken. De combinatie van deze twee lakens zorgt ervoor dat transpiratievocht en vuil minder kans krijgt om in je topper te gaan zitten, mits je je hoeslakens regelmatig verschoond.

 

  1. Lucht iedere dag de slaapkamer. Op deze manier houd je je slaapkamer maar ook je topper fris. Vocht kan makkelijker verdampen en de frisse lucht is goed voor je gezondheid.

 

  1. Door een kwalitatief goede topmatras aan te schaffen van bijvoorbeeld 100% Natuulatex kies je al voor een topper die langer meegaat. Onze natuurlatex topmatrassen van SleepImage zijn een uitstekende keuze om zo lang mogelijk te genieten van een heerlijk slaapcomfort. Door gebruik van natuurlijke materialen in de tijk is deze topper bacterie werend en zorgt voor een heerlijk slaapklimaat.

SleepImage Gold topmatras

De Sleepimage Gold topmatras is een heerlijke zachte topmatras van 9 cm dik en is gemaakt van 100% natuurlatex. Met keuze in verschillende tijken kun je de topmatras naar wens samenstellen.

SleepImage Platinum topmatras

De Sleepimage Platinum topmatras is een heerlijke zachte topmatras van 11 cm dik en is gemaakt van 100% natuurlatex. Met keuze in lichaamsprofielen in de latex en verschillende tijken kun je de topmatras helemaal naar wens samenstellen.

Slaap lekker op een goede topper!

Een topper kan je slaapcomfort aanzienlijk verbeteren, maar net als alles heeft het een beperkte levensduur. Door goed op de tekenen van slijtage te letten en je topper goed te onderhouden, kun je de levensduur maximaal benutten. Is jouw topper aan vervanging toe? Kom langs in onze winkel of maak een afspraak, dan zorgen we er samen voor dat jou nieuwe topmatras perfect bij je past en zo lang mogelijk meegaat.

Voor het beste advies kom je langs in onze winkel of maak je een afspraak via ons afspraakformulier. Wij helpen je graag met het vinden van het juiste nieuwe topmatras, want jouw slaap verdient onze aandacht.

Laatste berichten

Merken