Welk matras past bij mij

Matrassen

Welk matras past bij mij? De matrasgids van Hendriksen

Slapen is essentieel voor het herstel van lichaam en geest, waardoor het een cruciale rol speelt bij het verkrijgen van energie. Tijdens de slaap worden cellen gerepareerd, spieren hersteld en het immuunsysteem versterkt zichzelf. Dit lichamelijke opladen draagt bij aan een algemeen gevoel van welzijn en vitaliteit.

 

Het liggen op een matras dat perfect bij je past is cruciaal voor een betere nachtrust. Een goed matras biedt ondersteuning aan de natuurlijke krommingen van de wervelkolom, waardoor rug- en gewrichtspijn worden verminderd. Het zorgt voor een evenwichtige verdeling van het lichaamsgewicht, waardoor drukpunten worden verminderd en de bloedsomloop wordt bevorderd.

 

Een matras dat aansluit bij je lichaamsbouw, persoonlijke voorkeuren, slaapgewoonten en slaapsituatie  draagt bij aan een comfortabele slaapomgeving. Het helpt bij het verminderen van draaien en woelen gedurende de nacht, wat de kwaliteit van de slaap ten goede komt. Een goede nachtrust op een matras wat bij jou past, bevordert niet alleen de fysieke gezondheid maar heeft ook positieve effecten op de mentale gezondheid.

 

Of je nu worstelt met rugpijn, een lichte slaper bent, of simpelweg op zoek bent naar het ultieme slaapcomfort, deze gids biedt inzicht in hoe je de juiste keuze maakt. Van de voordelen van elk matrastype tot het belang van matrasdikte en -hoogte, wij zorgen ervoor dat je gewapend bent met alle kennis om te zeggen: “Dit matras past bij mij!”

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een matras

Bij het kiezen van een matras die het beste bij jou past zijn er 5 factoren van belang: de vorm van je lijf, je slaaphouding, lichaamsgewicht, persoonlijke voorkeur en waar ga je je matras opleggen. Allemaal factoren die jij zelf in de hand hebt. Als je deze factoren deelt met een goede slaapspecialist kun je samen opzoek naar de matras die het beste bij je past. Vergeet niet te vermelden of er rekening moet worden gehouden met allergieën, slaap-apneu of andere lichamelijke ongemakken.

Soorten matrassen en factoren om op te letten

Er zijn eigenlijk maar twee type matrassen, de schuim matrassen en de pocketveer matrassen welke zijn afgedekt met schuim. Meestal worden dezelfde soorten schuimen gebruikt bij de afdeklagen van de pocketveermatrassen, als waar de volledig schuim matrassen van zijn gemaakt.

 

Omdat er ontzettend veel verschillende soorten schuim zijn, die in verschillende diktes met elkaar worden gecombineerd is het aantal “verschillende” schuimmatrassen enorm. Aangezien deze verschillende schuimen worden gebruikt op allerlei verschillende soorten pocketveren, is ook het aantal “verschillende” pocketveermatrassen enorm groot. Dat maakt de zoektocht naar welk matras het beste bij je past niet makkelijker. Aan de hand van de 5 factoren die belangrijk zijn voor het kiezen van een matras die het beste bij je past, kunnen we je hier al wel een beetje op weg helpen.

 

Schuim matrassen

Deze matrassen horen wat ons betreft op een soepel verende lattenbodem, het liefste met instelbare latten zodat je schouder en heupzones zelf kunt instellen.

 

  1. De vorm van je lijf; Brede schouders = zachtere schouderzone instellen
  2. Je gewicht; De meeste schuimmatrassen worden geleverd in 3 hardheden. Daarbij is een vuistregel: tot 75kg- soft, 75 tot 100 kg – medium en +100kg- stevig
  3. Slaaphouding; Rug en zijslapen zijn de beste houdingen voor een goede nachtrust. Bedenk dat je gemiddeld 20x per nacht draait, een matras aanpassen op 1 slaaphouding is niet verstandig. Alle andere slaaphoudingen dan rug of zij, zijn niet goed voor je gewrichten, doorbloeding, rug en nek. Het is beter om deze af te leren dan om je matras aan te passen aan een houding die slecht is voor je.
  4. Persoonlijke voorkeur; Over het algemeen heeft de voorkeur te maken met: wil je op een synthetisch schuim slapen of op een meer natuurlijke matras. Bij de schuimen kom je dan uit bij natuurlatex (rubber van de rubberboom). Deze matrassen zijn soms afgedekt met wol, bamboe en zijde. Deze natuurlijke materialen zorgen ervoor dat je een betere en diepere slaap hebt. Ze gaan langer mee dan synthetische schuimen en ze zijn een veel mindere belasting voor het milieu.
  5. Waar komt de matras op te liggen; We hebben net de persoonlijke factoren voor een schuimmatras op een lattenbodem behandeld.

 

Pocketveer matrassen

Deze matrassen horen wat ons betreft meer thuis op een boxspring of een spiraalbodem. De factoren die van belang zijn bij het kopen van een pocketveer matras.

 

  1. De vorm van je lijf; Brede schouders = extra zachte schouderzone
  2. Je gewicht; De meeste pocketveer matrassen worden geleverd in 3 hardheden. Daarbij is een vuistregel: tot 75kg- soft, 75 tot 100 kg – medium en +100kg- stevig
  3. Slaaphouding; De slaaphouding is bij pocketveer matrassen van even groot belang als bij de schuim matrassen. Rug en zijslapen zijn de beste houdingen voor een goede nachtrust, alle andere houdingen zijn niet goed!
  4. Persoonlijke voorkeur; Ook bij de pocketveer matrassen geldt dat de persoonlijke voorkeur te maken heeft met materiaalgebruik. Kies je liever voor synthetisch, of natuurlijk?
  5. Waar komt de matras op te liggen; We hebben de persoonlijke factoren voor pocketveer matrassen besproken waarbij een goede boxspring of spiraalbodem essentieel is. 

Matras dikte: waarom belangrijk?

De matrasdikte is belangrijk voor sommige bedbodems. Bij schuimmatrassen die op een lattenbodem van bijvoorbeeld Swissflex of Rowa worden gelegd is een dikte tussen de 20 en 25 cm prima. Op een goede boxspring met zones van bijvoorbeeld Sleepimage, Styledecor of Kreamat zijn pocketveer matrassen met een dikte van 20 tot 30 cm geschikt. Op de hardere boxsprings of spiraalbodems kan je beter een pocketveer matras vanaf 23 cm gebruiken. Wordt je bed te laag en wordt opstaan steeds lastiger, dan zou je bij het kiezen van een nieuw matras een dikkere matras kunnen kiezen. Als je bed 7 of 8 cm hoger wordt daardoor, sta je een stuk makkelijker op.

Conclusie: Jouw perfecte matras vinden met Hendriksen

De vraag wat voor matras je nodig hebt is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden. Een matras kiezen die perfect bij je past is zeker niet eenvoudig, maar wel heel belangrijk omdat goed slapen een grote bijdrage levert aan ons dagelijks welzijn. Vergeet niet dat het perfecte matras voor iedereen anders is. Neem de tijd, doe je onderzoek naar de 5 factoren en vertrouw op ons deskundig advies waar nodig. 

Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste matras? Kom gerust langs in onze winkel of maak een afspraak met één van onze specialisten. Wij helpen je graag met het vinden van het juiste nieuwe matras, want jouw slaap verdient onze aandacht.

Laatste berichten

Merken